Niittylänpolku 5

00620 Helsinki

010 524 8000

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

SISÄILMAN OLOSUHDEMITTAUKSET

Jokainen meistä kokee vallitsevat olosuhteet yksilöllisesti, mutta asumistervysasetus määrittää sisäilmalle raja-arvot, joiden sisällä vallitseva olosuhde tulisi olla.

Sisäilman olosuhdemittauksessa mitataan huonetilasta  mm. sisäilman:

- Ilmankosteus 

- Hiilidioksidipitoisuus 

- Lämpötila 

- Ilmanvaihdon paine-ero

Mittaus voidaan tehdä kertaluotoisesti tai pitkäkestoisena, jolloin mittalaite tallentaa sisäilman olosuhdetta eri vuorokauden aikoina.

Sisäilman hiilidioksidi on pääasiassa peräisin ihmisestä. Liiallinen hiilidioksidi sisäilmassa kertoo huonosta ilmanvaihdosta.

Hiilidioksidia syntyy ihmisen aineenvaihdunnan tuloksena. Se lasketaan sisäilman epäpuhtaudeksi, mutta se kertoo huonosta ilmanvaihdosta ja sitä kautta sisäilmaan kerääntyvistä muista epäpuhtauksista.

 

Lämmön ihmiset kokevat hyvin yksilöllisesti. Toiset viihtyvät paremmin viileässä- ja toiset lämpimässä huoneilmassa. Se miten lämpö koetaan, siihen vaikuttaa huoneen lämpötila, ilmankosteus, vaatetus, lämpösäteily ja ilman virtausnopeus. Liian alhainen sekä liian korkea huoneilman lämpötila haittaa tilan käyttäjien viihtyvyyttä ja voi aiheuttaa terveysongelmia.

 

Liian lämmin huoneilma tuntuu tunkkaiselta ja kuivalta se voi  myös lisätä hengitystieoireilua ja aiheuttaa kuivuuden tunnetta erityisesti talvikuukausina.

Kuiva sisäilma aiheuttaa hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita.

 

Liian kostea huoneilma taas voi aiheuttaa pahimmillaan home- ja kosteusvaurioita, joista voi seurata vakaviakin terveysongelmia.

Ilmanvaihdosta tulevan viileän korvausilman virtaukset lämpimässä huoneessa voi tuntua helposti vetoisalta, mikäli järjestelmä ei toimi suunnitellulla tavalla.

Labesto auttaa sisäilma-asioissa!